Jau trys sezonai kai vis bandau atrasti man tinkamą spiningavimui, pintą valą. Gal jau atradau, gal dar papuls į rankas ir geresnis už panašią kainą, tačiau jau pasidariau šiokias tokias išvadas apie tai, ką per tuos tris sezonus išmėginau.
Pirmiausiai apie mano asmeninius reikalavimus pintam valui spiningaujant:
Manau pats svarbiausias rodiklis per tuos tris sezonus pasirodė valo ilgaamžiškumas. Pinti valai kainuoja truputi daugiau negu mono valai, todėl norisi, kad jie tarnautų gerokai ilgiau. Idealu būtų jei atlaikytų pilną intensyvaus spiningavimo sezoną.
Dar labai svarbu, į ką seniau nelabai kreipiau dėmesio, tai valo pynimas. Per tą laiką jau spėjau įsitikinti, kad geras pynimas žymiai prailginą valo tarnavimo laiką, mažiau dėvisi ir yra labiau atsparus susukimui (žvejojant sukrėmis). Ne paskutinėje vietoje ir kaina. Ne visada brangesnis yra geresnis, bet yra ir vienas bet. Geras pynimas visada kainuoja daugiau.
Dar pasirodė gana svarbus valo rodiklis tai jo diametras. Taip pat niekados, kol nežvejojau pintais valais, nemaniau, kad valų diametrai nurodomi etiketėse yra kartais labai "pro šalį".
Taigi per tuos tris sezonus susiformavo jau šioks toks supratimas, ką reikia pintame vale vertinti ir iš negausių bandymų jau galima padaryti šiokias tokias išvadas. Gal būt jos ir nereikšmingos, bet gal renkantis ką pirkti,- pravers.
Rimčiau išmėginau atrodo penketą valų:
"Shogun",
"Spider", (špūlės neradau)
"Power pro",
"Balzer "
"Kamatsu techron"
Apie kitus mėgintus nelabai ką konkretaus galėčiau pasakyti. Sufix kiek pamenu nuo pirmų žūklių atkrito, barkly užteko vienos žūklės. Špūlių jau neturiu.
Visi valai daugiausiai "dirbo" Nemune, kur sąlygos tokiems ir kitiems valams manau vienos iš ekstrimaliausių. Kliuviniai, akmenys, kriauklių aštrios briaunos, nepalanki vandens cheminė sudėtis ir tt. Tokios sąlygos manau tuoj pat parodo, ko kiekvienas valas vertas. Žvejota intensyviai ir labai dažnai t.y ne po vieną kartą per savaitę. Niekados jų nesaugojau, niekados nesielgiau su jais "švelniai", o tiesiog žvejojau su jais ir dariau su jais tai, ką reiktų daryti, kad žūklė būtų sėkminga, nesigilinant kiek tas valas man tarnaus.
Trumpai apie kiekvieną valą atskirai:
SHOGUN
Tai buvo pats pirmas mano pirktas pintas valas. Jis aišku visai pigus, tad ir kokybė visiškai pigi. Tada pirkdamas nelabai dar gilinausi į pynimą, į tikrąjį jo diametrą ir tt. Tiesiog pirkau kad pamėginti. Nepasakysiu kiek jis man tarnavo bet labai greitai teko nusivilti kai po keletos žūklių jis ištižo.
Ištižo tai reiškia pasidarė paplokščia juostelė, pasišiaušė, dingo pradinė spalva ir jei pradžioje dar turėjo kažkokį savo standumą, tai po keletos žūklių jis tapo panašus į pūkinę, vėjyje plevenančią pūkuotą juostelę. Neina užmesti, baisu kažką didesnio pasikirsti, kad neplyštų, o ir masalas su kiekviena žūkle, užmetant sau aerodromą rasdavo vis arčiau manęs.
Dabar šį valą gal būt panaudočiau tik pavadėliui gaudant kai kurias žuvis dugnine, bet tikrai ne spiningavimui.
Tiesa diametras visiškos pievos. Palyginus su geresnės kokybės truputi brangesniais pintais valais, tai jo nurodomas diametras (tiksliau juostelės plotis) bent du ar tris kartus didesnis už geresnių valų diametrą.
POWER PRO
Išreklamavo man šį valą ne vienas pardavėjas, ne vieną kartą aš jo pirkau, bet daugiau taip nedaryčiau. Pirmi įspūdžiai buvo geri. Diametras tikrai panašus į tai kas rašoma (salyginai panašus), metasi nepalyginamai geriau, bet po keletos žvejybų išlindo ir bėdos. Pirmiausia šiam pintui valui peilis yra sukriukė. Kokios bebūtų geros sukriukės jos vis vieną daugiau ar mažiau bet valą sukina. Sukina valą ir ritė, tad pirmajį savo pirktą power pro išmečiau po keletos žvejybų susukriuke. Susisuko kaip grąžtas, toks susuktas eidamas per spiningo žiedelius tuoj pat pasišiaušė, susukimo vietose pakito spalva, kol galiausiai iš pinto valo pavirto susisukusia plokščia juostele, kurioje net gijos atsiskyrė viena nuo kitos iš buvusios monolitinės pinto valo struktūros. Žvejojant vien silikoniniais masalais, ar vartiklėmis man jis Nemune tarnautų apie mėnesį intesyvios žūklės. Deje šio valo kaina nera labai žema. Žinoma nesilygiuoju į labai brangius valus, tačiau tas vadinamas kokybės ir kainos santykis mane nelabai tenkino.
Rinkčiausi šį valą tik tada kai nebūtų iš ko už tokią kainą rinktis.
vienintelė nebloga šio valo savybė tai kliuviniai. Lyginant su kitais valais jis tikriausiai geriau man už visus kitus susitvarkė su kriauklėmis ir aštriais akmenimis.
SPIDER
Labai trumpai žvejojau šiuo valu. Pirmos žūklės lyg ir tenkino mane, bet kai pasidariau "barzdą", teko pirkti kitą valą ir daugiau spider nenupirkau.
Spėjau tik pastebėt kad "išsinešioja" taip pat o gal ir greičiau už power pro.
BALZER IRON.
Taip pat įsiūlė pardavėjai. Bet šį kartą nesutikčiau jei mane pavadintų naivuliu, kuris vis patiki pardavėjų "pučiamais arabais". Valas tikrai vertas dėmesio. Žvejojau apie pusantro mėnesio. Valas tikrai gero pynimo, kaina mažesnė už visų mėgstamą power pro, neblogai tvarkosi su kliuviniais, geras diametras, puikiai užsimeta. Per tą pusantro mėnesio susidėvėjo. Prarado spalvą, pradėjo "pūkuotis" bet šeip savo pradinių savybių atrodo neprarado. Liko to paties gero apvalaus pynimo , atrodo neprarado tvirtumo, taip pat gerai užsimeta kaip ir naujas. Trūkumai, truputi reikia rišti kitokiais mazgais negu kiti mano išmėginti pinti valai, nes rišant standartiniais mazgais kažkodėl labai daug skaičių atima iš to kas parašyta ant pakuotės.
Dar vienas minusas, tai kriauklės. Jei šiaip kliuviniai nieko blogo jam nepadaro, bet vos pataiko per aštresnės kriauklės briauną, tuoj pat nutrūksta. Netinka žvejoti ir sukrėmis, nes tuoj atsiranda susukimai, kurie tik pagreitina valo sudilimą.
Šį valą visai mielai naudočiau ir esant būtinybei pirkčiau, nes nedidelė jo kaina. Tiesa pardavinėjamas tik vyniojant arba tik didelio kiekio špūlėmis.
KAMATSU TECHRON
Kol kas šis valas (iš pigių iki 60 lt - 100m.) mano favoritas. Kaina mažesnė ar labai artima POWER PRO valui, bet kokybė nesulyginama. Pirmiausia susižavėjau ilgaamžiškumu, kas perkant ne dešimt litų kainuojantį valą šie duomenys vis tik yra gan aktualūs.
Šis valas man atlaikė beveik visą spiningavimo sezoną. Dirbo be gailesčio, nesaugant. Gerai laiko mazgus, labai geras tvirtas supynimas, diametras lenkia visų iki šiol išmėgintų pintų valų diametrus. Sulyginimui, POWER PRO 0.08mm yra tokio pat diametro kaip KAMATSU TECHRON 0,12mm.
Daviau "paragauti" šiam valui ir sukrių. Truputi likau nustebęs, kad niekas nuo to nepasikeitė. Gal jį kažkiek susuko, bet tie susukimai net nesijaučia, nepadidėjo susukimo vietose dilimas ir viskas manau todėl, kad yra labai tvirtas ir labai teisingai apvalus pynimas.
Kol kas iš nebrangių pintų valų šis man yra labiausiai pageidaujamas.
Per visą sezoną šis valas iš mano naudoto juodo tik "švelniai pražilo" t.y spalvą prarado tik dalinai, tvirtumas koks buvo toks ir išliko, pynimo kokybė atrodo nenukentėjo, išliko artimas apvaliam, gal tik labiau besitrinanti valo dalis į spiningo žiedelius pradėjo kiek šiauštis, tačiau atitarnavus beveik visą sezoną, nieko geresnio ir nesitikėjau.
Vieninteliai šio valo minusai kurie išlindo žūklėse tai jo "konfliktai" su kriauklėmis. Kriauklių briaunų deje jis bijo ir greitai kriauklės aštri briauną jį pažeidžia, bet sudėjus visus šio valo pliusus, tas vienintelis minusas lieka vos ne paskutiniame plane.
Tai kol kas tiek pastebėjimų apie mano išmėgintus pintus valus. Patirtis maža,neesu joks ekspertas, bet gal šiokias tokias išvadas jau galima pasidaryti renkantis nebrangius pintus valus. Dar liko labai daug neišmėgintu, bet juk nėra jie visai pigūs, kad kiekvieną dieną žvejoti vis kitokiu, tad kol kas bent iš to kas išmėginta jau galima kažką rinktis.