ZIRNIAI
Gavau ne viena zinute kaip isvirt zirnius, kokie turi buti zirniai ir panasiai, taigi nusprendziau aprasyti savo patirti.
Zirniai turi buti neslifuoti ir ne skaldyti, kokie buna parduotuvese, tokius nebent jaukinimui, o zvejybai reikia nuo kombaino, su luobele. As internete surandu koki ukininka arciau saves ir nusiperku visa maisa, 50 kg. Siemet mokejau po 1 lt. uz kilograma su pristatymu.
Idealiai isvirtas zirnis - luobele nesutrukusi, o viduje kose.
Na man taip nepavyksta nes verdu greitpuodyje, bet panasiai.
Imu 1.5kg zirniu ir supilu i greitpuodi tuomet uzpilu vandens ir ant dideles ugnies uzverdu kol pradeda garsiai snypsti, tuomet sumazinu ugni iki minimumo ir dar paverdu 25 min.
Po valandos patikrinu voztuva ar nebesnypscia ir atidares dangti tikrinu kaip isvire.
Vienodai neisverda niekada, tai minksciau tai kieciau. Jei nera per daug kieti tuomet palieku puode ilgesniam laikui, tuomet jie dar minksteja, o jei jau gana tuomet puse kiekio supilu i kiaurasamti stengdamasis pasalint vandeni, kuo greiciau atvesint, kitaip po kurio laiko gausis kose.
Jei zirniai yra i kietesne puse juos galima suminkstinti idejus i saldymo kamera, paprasciausiai uzsaldyti. Siaip tai stengiuosi geriau saldytus naudot, kietesni zirniai suminksteja.
Naujoje vietoje stengiuosi bent karta tik pasisert, bet ne zvejot, paprasciausiai zuvis drasesne buna jau ragavusi sio masalo. Supilu zirniu jaukui kaip kada, tai puse isvirto kiekio arba visa, priklausomai kaip daznai zvejoju, kuo reciau tuo daugiau. Vieta serimui populiariausia - kad butu griztama srove, bet nebutinai. Pasara metu i srove priesais save, skersai upes, zvejojant metu ten kur seriau nepamirstant patikrin zemiau, daznokai pasitaiko jog kimba ir apie 25m zemiau serimo vietos. Svarelis toks kad laikytu masala serimo vietoj, bet stengiuosi kuo lengvesni.
Kabliukai, jau kelinti metai gaudau ant ant zirnio ir vis dart ieskau idealo. Paskutiniu metu pamegau ownerio 6 dydi nr.50434. Didziausias jo trukumas, kad stambesnei zuviai pajutus klasta ir darant suoli kablys isitiesina. Kolegos pasiule sioki toki vaista, tai palikti rite kad suktusi i abi puses, taip susvelninant smugi, reikes isbandyt.
Ant kabliuko reikia verti kuo mikstesni zirni, geriau keletas ar keliolika numustu zirniu bet vienas rimtas kibimas. Man asmeniskai zveju parduotuvej pirkti zirniai visiskai nepatinka, paprasciausiai jie per kieti ir neatiduoda viso savo skonio, nors ant ju gaudo ir pagauna.
Pavadeli naudoju 0.12mm.- 0.14mm., valai dabar naudoju tiek pinta tiek monofila, kol kas ryskesnio skirtumo nematau.
Kai kurie gaudo verdami zirni ant plauko, kaip karpininkai. As pabandziau taip pat, na kol kas manes sis budas nesuzavejo, nors ivaldzius technika rezultatai manau kad butu puikus, paliksiu tai ateiciai.
Galima virti paprastai, puode, bet tai uztruks apie pora valandu. Dar galima zirnius pries virima pamirkyti keleta valandu, tuomet greiciau ir kokybiskiau isvirs, tik nemirkykit ilgiau kaip 8 h, zirniai greitai rugsta.